Nej

Sveriges nationella minoriteter och ursprungsfolk

Det finns några folkgrupper som är nationella minoriteter i Sverige. Det finns ett ursprungsfolk, samerna. De nationella minoriteterna är judar, romer, sverigefinnar, tornedalingar och samer. De nationella minoritetsspråken är samiska, jiddisch, romani chib, finska och meänkieli (tornedalsfinska).

 

Resande

Resandefolket, som flickan Theresia i utställningen tillhör, har funnits i Sverige i åtminstone 500 år. Då vi letar efter dem i äldre historier kallas de oftast för tattare. De levde i utkanten av samhället och många i bondebefolkningen såg ner på dem. De resande kunde ta på sig jobb som bönderna av olika anledningar inte ville göra, som till exempel kastrera och slakta hästar. En del resande kunde vara kända för sina medicinska kunskaper och fungera som traktens ”kloka gumma”. En vanlig sysselsättning var att resa mellan olika marknader och sälja sina egna och andras varor.

Vilka resandefolket är finns det flera teorier om och bland dem själva går åsikterna isär. Som vanligt då det handlar om oss människor så finns det inte bara en sanning. En teori är att det finns ett band mellan resandefolket och romerna. De delar delvis språk och traditioner och det finns släktband mellan grupperna. Andra anser att resandefolket egentligen är människor som av olika anledningar förskjutits från bondesamhället och därför blivit tvingade att ge sig ut på vägarna för att hitta annan försörjning. Att det som håller ihop gruppen egentligen handlar om sättet att leva. Den tredje teorin är att de ursprungligen varit soldater med familjer som tagit tjänst i olika arméer och på så sätt grundat sitt levnadssätt.

Romer

Romer hör till en av Sveriges nationella minoriteter. Romerna har haft det svårt i Sverige, de har varit förföljda och diskriminerade och än idag blir romer ofta dåligt behandlade. De första uppgifterna om romer i Sverige är från år 1512. Romerna kom då via Ryssland och Finland. Forskning och traditionella berättelser antyder att de ursprungligen kom från Indien eller Egypten.

Det har inte varit lätt att vara rom i Sverige. Inte förrän 1959 fick de laglig rätt till fast bostad och rätt att gå i skolan. Innan dess fick romerna inte bo mer än tre dagar på samma plats, annars kom dåtidens polis och körde i väg eller fängslade dem. Mellan 1512 och 1959 har den svenska staten aktivt jobbat för att rensa ut romerna från Sverige.

Samer

Örnsköldsviks kommun är en del av Sverige, men också en del av Sápmi, samernas land. Sápmi är hela norra delen av Nordkalotten, från ryska Kolahalvön i öster till det svenska landskapet Dalarna i söder. Samerna är ett av världens ursprungsfolk. Till ursprungsfolk räknas grupper som har levt på samma plats, och har en egen kultur och språk.

Samerna förknippas med renskötsel. Idag är det bara cirka 10% av samerna i Sverige som jobbar med renar. Historiskt har det inte heller varit något som alla gjorde. Men renarna har varit samernas viktigaste inkomstkälla. Det började med att man följde vildrenens vandring mellan fjäll och kust och övergick sen till att man hade fler och fler tamrenar. Under en period skulle samerna betala sin skatt till staten i renar. Då blev man tvungen att skaffa ännu fler renar för att det skulle gå.

Två gånger per år flyttade man hela renhjorden och hela familjen mellan skogarna närmare kusten och fjället. En vandring som kunde vara runt 40 mil. Man flyttar fortfarande renarna mellan fjället och skogen men idag behöver inte hela familjen gå med.

Lappfogde

När samerna i början av 1600-talet började betala sin skatt i form av fisk och renar, i stället för viltskinn, fick staten egna renhjordar. De vaktades av särskilda lappfogdar.

Sockenlapp

Sockenlappar fick sin försörjning i socknen genom att slakta, kastrera och flå hästar, men också katter och hundar. De var ofta också duktiga på rotslöjd och gjorde bland annat korgar och notrep. När böndernas tabu mot hästslakt bleknade blev många av dem rena hantverkare och sockenlapparna försvann i slutet av 1800-talet.

Skogssamer

Skogssamen hade en liten renhjord med några lockrenar. Lockrenar var till för att locka till sig vildrenar. Vildren fanns till mitten av 1800-talet. Skogssamens huvudnäring var fisket och jakten. Renarna gick periodvis fria och periodvis samlade man in dem, för att till exempel ta vara på deras mjölk.

Sverigefinnar

Sveriges gränser har ändrats många gånger under historiens gång och Finland och Sverige har varit samma land ibland. Det har bott finsktalande människor i det som idag är Sverige i minst 1000 år. En del kom hit som hantverkare och handelsmän, andra för att odla upp mark i skogen, eller arbeta i gruvor, järnbruk, sågverk och andra industrier.

När kungar, som Gustav Vasa på 1500-talet, tyckt att det borde bo fler bönder i skogarna så har de flyttat på folk, ibland med löfte om skattefrihet. Många som bodde i Savolax, som idag ligger i Finland, blev svedjebönder i Sverige på 1500-talet. Då var det en finsk familj som flyttade till Grätnäs som ligger efter vägen till Sollefteå.

I Finland har det varit krig oftare än i Sverige. Finland var ockuperat av Ryssland 1713–1721. De åren kallas för ”Stora Ofreden” och då var det många människor som flydde till Sverige.

1808–1809 krigade Sverige och Ryssland men kriget utkämpades i den östliga, alltså finska sidan av Sverige, och många flydde västerut till det som idag är Sverige för att komma undan kriget.

Under andra världskriget var det tre krig i Finland. Först försökte Sovjetunionen inta Finland och vintern 1939–1940 utkämpades Finska vinterkriget. Sen krigade tyskarna och finnarna tillsammans för att få ut Sovjet och till slut kämpade Finland för att få ut tyskarna ur finska Lappland.

Många föräldrar skickade då sina barn till Sverige för att de skulle vara trygga, men det var mycket svårt för barnen som kom ensamma. Syskon fick inte vara tillsammans och det var ingen som förstod finska dit de kom. När kriget äntligen tog slut hade de glömt hur man pratar finska och det var nästan omöjligt att åka tillbaka till Finland. 70 000 finska barn kom till Sverige utan sina föräldrar under andra världskriget.

I utställningens handelsbod finns pojken Mark.

%%#fbba03%%accent-7%%