Ost, smör och mese

I över 2 000 år har bönderna i Örnsköldsvik haft kor, getter och får. Förutom kött, skinn och ull tar man tillvara på djurens mjölk.

 

Djuren mjölkades morgon och kväll. Mjölken hälldes upp i tråg. Då mjölken har stått en stund så flyter fettet, grädden, upp till ytan. Grädden plockas bort och av den kan man kärna smör. Du kan själv prova genom att vispa vanlig grädde tills den blir smör.

 

Häll över mjölken i en gryta och värm den till fingervarmt (cirka 37 grader). Ta bort grytan från värmen, tillsätt löpe, rör om och låt mjölken stå. Då mjölken stelnat, och blivit ostmassa, skär du isär den och plockar upp den i en silduk och pressar ur vätskan. Nu har du en ost redo att lagras.

 

Av vätskan som blir kvar efter att du plockat upp ostmassan kan du koka mese. Mesen behöver stå och småputtra över elden i flera timmar. Rör i den lite nu och då, se till att den inte bränns.