Linhantering

Det ångermanländska linet var långt och starkt. På grund av den tidiga frosten skördades linet innan fröet var fullt utvecklat. Det gav ett finare lin, men linfrö för nästa års sådd fick man köpa, helst från Riga, de hade det bästa fröet. På 1700-talet blir linnelärft en av traktens viktigaste handelsvaror och gårdar som satsade på linhanteringen kunde bli rika. Men det krävs noggrannhet och kunskap för att bli riktigt bra. Odla, bereda linet, spinna och väva, ingen del fick man slarva med. Den allra finast linnelärften sålde man på resorna söderut. Bland annat folk från Dalarna kom till Ångermanland för att lära sig hantverket.

 

Elin pratar om att dra härvan genom husmors vigselring. Det finns berättat från 1810 att till det finaste linet var tråden tunn som ett hårstrå, en hel härva vägde 20 gram och tråden var cirka 2 km lång och hela den härvan var så tunn att man kunde dra den genom husmors vigselring.

 

 

 

Köpa frö

Rycka

Röta

Torka

Bråka

Skäkta

Häckla

Dra

Borsta

Spinna

Väva